Az 5. évnyitó

 

Átvágtuk a szalagot

Ez lesz a negyedik évem a tanodában. Az alapítóknak és pár “őstanodás” diáknak pedig az ötödik! Az első tanodás évemet, 2013/14, hatalmas lelkesedéssel csináltam végig. Nagyon sok tennivaló volt, fel kellett építeni egy szervezetet, ahol komfortosan érzi magát, a 15-20 önkéntes, aki a foglalkozásokat vezeti és a 25-30 gyerek, aki részt vesz ezeken. Hatalmas változásokon ment keresztül a tanoda ebben az évben, sok-sok konfliktus és sok-sok megoldási javaslat merült fel. A tanodát mindannyian nagyon szerettük, de nem azért mert komfortos, inkább annak ellenére, hogy nem az. Az év végére eléggé elfáradtunk és ugyan folytatni akartam a munkát, de elfogott egy kis szorongás is. Az érettségi óta eltelt években sok mindenbe vágtam bele hasonló vehemenciával, majd 1-1,5 év után mikor elfáradtam, és nem láttam az egyértelmű eredményeket, tovább álltam. Vajon ez itt is így lesz? Képes vagyok egyáltalán elköteleződni hosszabbtávon?

Az önkéntes csapat a második év elejére jelentősen átalakult, páran kiváltak, új önkéntesek érkeztek. Az év első önkéntes találkozóján egy proaktív csapat fogadott, mindenki tele volt ötletekkel és szívesen vállalt részt a konkrét tanításon kívüli tanodai tevékenységekben is. A gyerekcsapat is átalakult. A gyerekek elkezdtek pontosan, órarendszerint járni és egyre kevesebbszer alakult ki konfliktus köztük a tanodában. A második év is tele volt új kihívásokkal, de így hogy körbezárt egy aktív önkéntes csapat és egy együttműködő gyerekcsapat újratöltődtek az energiáim. Az évvégi táborban eszembe jutott tavalyi aggodalmam. Megállapítottam, hogy eltelt két év és várom a harmadikat, hogy ez a dilemma azóta fel sem merült, annyira egyértelművé vált, hogy a tanoda része vagyok.:)

A harmadik évet egy már nagyrészt állandó önkéntes csapattal kezdtük, az év elején csatlakozott új önkéntesek, pedig láthatóan nagyon jól érezték magukat a csapatban. Évi két önkéntes tréninget tartottunk, két havonta fejlesztő és havonta önkéntes találkozót. A tanodai közösségi napok havi rendszerességűvé váltak, változatos programokkal és meghívott vendégekkel. Úgy látom a gyerekek számára a tanoda ugyanúgy az életük alapvető részévé vált, mint nekünk önkénteseknek, amit az idei tanodai nyári tábor is bizonyított, az eddig legjobban sikerült táborunk volt!

És indul a negyedik év. 5 perc múlva kezdődik az évnyitó a közösségi házban, mi még lázasan írjuk a tanodában a személyre szabott órarendeket a gyerekeknek. Közben M. 9 éves kisfiú besurrant a tanodába és most meséli nekünk, hogy eddig nagyon jók a jegyei és hogy a szünetben “ráment” három negyedikes fiú, de ő elbánt velük. Aztán meglátja az asztalon a tanoda kulcsát, felcsillan a szeme, felkapja és már rohan is ki vele az épületből. ,,M. add vissza kérlek a kulcsot!” Nem! – és már zárná is kívülről az ajtót. Türelmetlen vagyok, a többiek már így is várnak ránk a közösségi házban és felcsattanok: ,,M. komolyan így akarod kezdeni az új tanodai évedet? Ezzel a történettel?” Az ajtó kivágódik, M. a kezembe nyomja a kulcsot és elrohan, én pedig elindulok a táskám felé, de még nem érek oda, mikor valaki hirtelen szorosan átöleli a derekamat. Megsimogatom a hátát, ,,Na jó, semmi baj, csak ezt ne csináld legközelebb, rendben?”

Abban már biztos vagyok, hogy még nagyon sokáig szeretnék itt lenni, abban viszont még nem, hogy lesz-e miből. Az elmúlt években a koordinációt 3-4-en önkéntesen vittük. Nagyon jó csapat vagyunk, de nem fog már sokáig menni az egyetem/munka melletti önkéntes koordináció. A heti munkamennyiség alapján legalább két teljes állású alkalmazottat elbírna a tanoda. Tehát ez az idei év kihívása, hogy fogunk-e tudni finanszírozást találni. Adományokat gyűjtünk és pályázunk. Meglátjuk és reméljük!

Sári

Categories Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Location Csobánka, Hungary 2014 Fő tér 7. Csobánkai Csepp Tanoda Phone +36304565072 E-mail csodamuhelyegyesulet@gmail.com Hours Adószám: 18748060-1-13 Bankszámlaszám:10400085-50526749-82761002 Csodaműhely Egyesület, K&H Bank IBAN: HU70 1040 0085 5052 6749 8276 1002 SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close