Mindful Coaching in Youth Work / Beszámoló

Februárban egyesületünk két önkéntese részt vett egy Erasmus+ youth exchange programban (európai diákcsere program) Lengyelországban. Az egyhetes képzés során olyan készségeket és technikákat sajátíthattak el, melyek segítségével erősíteni tudják tanodás diákjaink önismeretét és önbizalmát, illetve segíthetik őket céljaik megfogalmazásában és az e célok eléréséhez szükséges eszközök feltérképezésében. Az alábbiakban személyes beszámolóikat olvashatjátok a hét tapasztalatairól! 🙂

Sári: Sosem vettem még részt hasonló programban, de ezek után szeretnék minél több Erasmus+ képzésre eljutni! Ez a képzés elég csodálatos módon, pontosan azt nyújtotta, amit vártam tőle, pedig nem voltak nagyon konkrétan előre megfogalmazott céljaim vele csak tudtam hogy nagyon érdekel a téma és reméltem a legjobbakat. Egy Krakkótól 2 órára található, kicsi, jobb időket megélt városba érkeztünk, Nowy Sacz-ba, 21 másik résztvevővel együtt. A résztvevők különböző európai országokból jöttek, egészen Törökországtól Norvégiáig. Tanárok, szociális munkások, egyetemisták, mindannyian a húszas éveik végén, karrierjük kezdetén. A hét folyamán sok-sok elmélettel és módszerrel ismerkedhettünk meg, interaktív, gyakorlatorientált formában és sok beszélgetésre, közös gondolkodásra valamint önismeret fejlesztésre volt lehetőségünk. A tréning témája, a profi szervezés, a trénerek felkészültsége, a résztvevők elkötelezettsége valamint a kialakult pozitív, szeretetteljes és támogató légkör mind hozzájárult ahhoz az intenzív tanulási élményhez, ami végigkísérte a hetet.

Megismerkedtünk a coaching szó jelentésével és kipróbáltunk egymáson több különböző coaching módszert. Tanultunk a gondolati csapdákat okozó repetitív gondolati sémákról és ezen sémák újraformálásáról. Az Életkerék segítségével feltérképeztük életünk számunkra jelentős részeinek jelen állapotát és vizualizációs technikákkal próbáltuk megfogalmazni egyes még el nem ért céljaink megvalósulásához megteendő lépéseket. Egy rövid időre trénerként is kipróbálhattuk magunkat az open space délután során, ahol rövid foglalkozásokat tartottunk egymásnak. Az összes tanult módszer megtalálható a képzés honlapján. Talán az egyetlen, amit nem sikerült eléggé elsajátítanom, az a mindfulness képessége, cserébe azonban azzal a nem várt haszonnal járt a képzés számomra, hogy sok együttműködést fejlesztő játékkal ismerkedhettem meg, amiket alig várom, hogy kipróbálhassunk majd a gyerekekkel a nyári tanodai foglalkozásokon!:)

Kriszti: A lengyelországi tréninghez hasonló programokon már korábban is részt vettem – a pszichológia képzés során, illetve különböző önkéntes tevékenységekhez kapcsolódó képzések részeként -, ám ezek közül ez a tréning volt az egyik leginkább maradandó élmény, amelyen sokat is tanultam – mind kézzel fogható eszközökről, mind egy kicsit saját magamról is. Ehhez sok minden hozzájárult: a trénerek nagyon jó programmal készültek, amelynek üteme, menete is jól volt tervezve, illetve könnyedén kialakítottak egy olyan teret, amelyben mindannyian biztonságban éreztük magunkat, de emellett egy határozott kerete is volt a tréningnek. A résztvevők csoportja nagyon motivált volt, mindenki tanulni, tapasztalni, megismerni érkezett.

Számomra a leginkább meghatározóak a különböző vizualizációhoz köthető feladatok voltak. Azt hiszem, hogy ezen eszközök a Tanoda életében is nagyon hasznossá válthatnak, hiszen a vizualizáció, a képek segíthetnek kifejezni más eszközökkel nehezen megragadható dolgokat – főként olyanok számára, akik szavakkal még nehezebben fejezik ki céljaikat, jövőképüket. Emellett ezek a képek nagyon erős motivációs erővel is bírhatnak kitartást igénylő helyzetekben. Kipróbáltunk egy olyan módszert, amely ezek közül nagyban épít a szavakra, de közben aktiválja a képzelőerőt, mivel a folyamat során egy cél elérésének minden lépését elmélyülten, aktívan kell leírnia, elképzelnie a résztvevőnek egy vezető segítségével. A továbbtanulással kapcsolatos tervek megvalósításának egy jó eszköze lehet ez a módszer, amely során rá lehet ébredni, hogy milyen félelmek, nehézségek állnak ezek útjába, viszont a lépésekre bontás segítségével a célok elérése mégis megvalósíthatónak tűnhet. A feladatok között két másik módszert is mutattak a trénerek, amelyek már erősebben építenek a vizualizációra -, bár ezeket is lehet szavak használatával megoldani-kiegészíteni. Az egyikben újságpapírok és ollók segítségével mindenki összerakhat egy plakátot, amely jellemzi őt – akár egészében, vagy az élet egyik területére fókuszálva. A másik technikában pedig mindenki magának választhat egy kiindulópontot, amelyből indulva megrajzolja életének folyóját, annak alakulásával, fontosabb fordulópontjaival. Szerintem mindkét feladat jó kiindulópontja lehet egy-egy egyéni, vagy kiscsoportos beszélgetésnek a Tanodában is!

16864148_10211006618353802_3286888968118958607_n

Categories Hír

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Location Csobánka, Hungary 2014 Fő tér 7. Csobánkai Csepp Tanoda Phone +36304565072 E-mail csodamuhelyegyesulet@gmail.com Hours Adószám: 18748060-1-13 Bankszámlaszám:10400085-50526749-82761002 Csodaműhely Egyesület, K&H Bank IBAN: HU70 1040 0085 5052 6749 8276 1002 SWIFT/BIC kód: OKHBHUHB
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close